Produkty na śniadanie na stole

Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych? Jakich składników unikać?

Etykiety na produktach żywnościowych przyprawiają nas o zawrót głowy, szczególnie kiedy widzimy tam symbole, których zupełnie nie rozumiemy. Im dłuższa lista, tym niestety gorzej. Firmy produkujące żywność uciekają się do różnych sztuczek, byle tylko więcej zyskać, a mniej na tym stracić, niestety jest to na niekorzyść dla naszego zdrowia. Jak więc czytać etykiety na produktach żywnościowych? Których składników unikać?

Czego szukać na produktach żywnościowych?

Zazwyczaj na produktach żywnościowych szukamy daty spożycia. To oczywiście świetny nawyk, w końcu nie ma sensu kupować czegoś, co może nam zaszkodzić. W drugiej kolejności patrzymy ile coś ma kalorii, szczególnie osoby, które aktualnie są na restrykcyjnej diecie. Na samym końcu patrzymy na skład produktu, chociaż w ostatnich latach świadomość na temat jedzenia znacząco się zmieniła, co oczywiście jest na plus.

Skład produktów żywnościowych

Im krótszy – tym lepszy. Na pierwszym miejscu znajdują się składniki, które zostały użyte w największej ilości. Im dalej, tym mniejsza ich zawartość. Podanie składu na etykiecie jest obowiązkowe, chyba że jest to produkt jednoskładnikowy, jak na przykład ryż czy kasza jęczmienna. Nie wszystko, co zostało użyte w danym produkcie żywnościowym, jest zdrowe. Producenci żywności często używają takich substancji, które zwyczajnie szkodzą zdrowiu i przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych. Czego więc unikać?

Jakich składników unikać w produktach żywnościowych?

Unikać należy cukrów, a one niestety występują pod różnymi nazwami. Trzeba więc zapamiętać, co oznaczają konkretne nazwy i unikać wybierania z nimi produktów. O tym, że cukier jest szkodliwy nie trzeba już nikogo przekonywać, dlatego nie decydujmy się na zakup żywności, która w składzie ma glukozę, fruktozę, dekstrozę, maltodekstrynę, aspartam, słód jęczmienny, syrop z agawy, syrop daktylowy czy syrop skrobiowy. Składniki te przyczyniają się do powstawania nadwagi, otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, próchnicy i wielu innych chorób, po co więc jeszcze za to płacić? Unikać należy także soli, która również jest odpowiedzialna za wiele popularnych obecnie schorzeń.

Które E są dobre, a które szkodzą?

Im mniej E w składzie żywności tym lepiej, chociaż nie wszystkie E są szkodliwe dla zdrowia. Mówiąc ogólnie, składniki z E w nazwie to chemiczne dodatki. Mogą to być konserwanty, barwniki, stabilizatory, zagęszczacze itp. Wśród nich można znaleźć wyjątkowo szkodliwe substancje, ale też takie, które nie mają większego wpływu na zdrowie. Robiąc zakupy warto korzystać z aplikacji, które ułatwiają wybranie produktów o dobrym składzie, chyba że nie mamy problemów z pamięcią i zapamiętamy, których E unikać. A wśród nich znajdą się między innymi takie symbole jak E102, E104, E110, E122, E123, E173, E210, E249, E251, E320, E407, E621, E951 i wiele, wiele innych.

Za zdrowe, czyli naturalnie pozyskiwane dodatki do żywności, uważa się E100 (kurkuma), E153 (węgiel), E260 (kwas octowy), E300 (witamina C), E307 (witamina E), E400 (kwas alginowy). Tych „złych” E jest oczywiście więcej. Jeśli nie możemy skorzystać z aplikacji, a nie mamy pamięci do takich symboli, najlepiej wybierać produkty, które mają oczywiście jak najkrótszy skład, szczególnie jeśli chodzi o zawartość E.